"Обухівщина, мій материнській краю! Мій кореню і джерело моє..."

28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства.
Відповідно до рішення Шостого з’їзду Національної спілки краєзнавців України, що відбувся у січні 2017 р., 28 травня відзначається як Всеукраїнський день краєзнавства, адже саме в цей день 1925 р. у Харкові розпочала свою роботу Перша Всеукраїнська конференція з краєзнавства, де було створено Український комітет краєзнавства. Приєднуючись до святкування цього дня, хочу розповісти, яким чином причетні до нього бібліотекарі:
- Пріоритетним напрямком виховання дітей та молоді в роботі Обухівської районної бібліотеки для дітей є патріотичне виховання. Краєзнавство - одне з головних напрямків патріотизму і йому належить виховання любові і дбайливого ставлення до рідної землі, – своєї “малої батьківщини”, її історії, поваги до народних традицій і звичаїв, фольклору, любові до рідної природи. Нема в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилась, землі, на якій зросла… Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, необхідно вивчати його історію, мову, культуру. 

Саме краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності нашої бібліотеки з тим, щоб за допомогою краєзнавчих матеріалів сприяти вихованню у дітей та молоді патріотизму, національної свідомості, високої моральності.
Основою краєзнавчої роботи нашої бібліотеки є формування фонду краєзнавчої літератури, який включає в себе книги, статті з газет та журналів про наш район, область в цілому, фото та інші краєзнавчі документи, в яких висвітлюється економічний стан краю, історичні і культурні особливості району, міста, екологічні проблеми, а також твори місцевих письменників, публікації про знатних людей краю і таке інше.
Велике значення для краєзнавчої роботи мають створені при нашій бібліотеці краєзнавчий куточок "Обухівщина, мій материнській краю! Мій кореню і джерело моє..." і етнографічний куточок " Від пращурів у спадок", в якому представлені старовинні побутові речі та родинні цінності мешканців нашого краю. Щоб популяризувати літературу про Обухівщину, бібліотекарі проводять: зустрічі з відомими людьми краю, народознавчі свята, огляди літератури, усні журнали, літературні вечори, години- реквієм, години патріота, краєзнавчі екскурси, огляди періодичних видань, екскурсії та бесіди за матеріалами краєзнавчого та етнографічного куточків. 
Вітаємо всіх краєзнавців зі святом!