"На сторожі спокою та миру"



29 травня у світі відзначається Міжнародний день миротворців ООН. 
Це свято людей, які і в мирний час продовжують виконувати місію з користю для суспільства. Міжнародний день миротворців ООН покликаний звернути увагу на діяльність мужніх фахівців, їх відданість благородній миротворчій справі, відповідальність і сумлінне виконання професійного обов’язку, нерідко з ризком для життя.
Цей день проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Саме сьогоднів, 1948 року Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру. В Україні це свято відзначається з 2003 року.

Миротворчі сили ООН (блакітні каски ) - військові контингенти країн-членів ООН, виділені за Статутом ООН з метою запобігання або ліквідації загрози миру і безпеки шляхом спільних примусових дій (військова демонстрація, блокада тощо), якщо заходи економічного і політичного характеру виявляться або виявилися недостатніми.
У 1988 році «блакитні каски» ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.
За понад 70 років миротворці ООН здійснили понад 70 операцій різного ступеня складності у гарячих точках нашої планети. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 мільйон чоловіків і жінок, більше трьох тисяч «блакитних касок» віддали свої життя в ім'я миру.
Українські миротворці входять до міжнародних місій з 1992 року. Україна надає важливого значення діяльності з підтримання міжнародного миру та безпеки, розглядаючи участь у ній як важливий чинник своєї зовнішньої політики. На сьогодні миротворча діяльність є однією з визначальних рис ролі нашої держави на світовій арені, провідною прикметою української воєнної політики.
Активна участь Збройних Сил України у операціях з підтримання миру та стабільності сприяє процесу просування нашої держави до повноправного членства в європейських та євроатлантичних структурах, а також зростанню авторитету України в системі колективної безпеки.
Починаючи з 1992 року, за межі країни було направлено більше 25 підрозділів ланки батальйон, рота та вертолітний загін. Всього за цей період у міжнародних миротворчих операціях взяло участь понад 25 тисяч військовослужбовців ЗС України, залучалося більше 3 тисяч одиниць різноманітної техніки та 38 вертольотів.
Географія виконання завдань також широка. Це і Союзна Республіка Югославія (Боснія і Герцеговина, Хорватія, Східна Славонія, Косове), і Близький та Середній Схід (Південний Ліван, Ірак), і Африканський континент (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія).
На сьогодні угруповання українських миротворчих контингентів представлено у Ліберії і Косовому і включає 562 військовослужбовця. Ще 100 українських військових працюють в якості миротворчого персоналу місій у Грузії, Судані, Конго, Ефіопії і Еритреї, Іраку, Лівані, Придністров’ї, Ліберії та Косовому. 
У Міжнародний день миротворців ООН вся світова спільнота вітає роботу миротворців, віддає шану самопожертві і самовідданості миротворців, які несуть службу по всьому світу, їх внеску в діяльності ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін.