«Читаю – граю – малюю»

Людина починається з родини. Тут формується її характер, смаки, світогляд. Українська родина є органічною частиною нації і першоджерелом духовного становлення громадянина.  Головні природні вихователі дитини – її батьки. Здавна в українських родинах була чудова звичка – читати, читати вголос. Таке сімейне читання, під час якого дітей навчали не лише грамоті, а й любові до рідної землі, до батьків, до славної історії дідів та прадідів. Читання об’єднувало родину, тому і домашні бібліотеки збирали усією сім'єю, обговорюючи необхідність кожного придбання. Книги ж ці передавалися з покоління в покоління як реліквії і від багаторазового перечитування зношувалися, але вони були особливо дорогі нащадкам. Так в кожній родині відбувалося велике навчання не тільки мові та письму, а й «грамоті душі», бо старше покоління виступало в ролі керівника читанням для молодших членів родини. 

Сьогодні ні в кого не викликає сумнівів твердження, що сімейне читання не заміниме для зміцнення родинних зв’язків, а відтак і укріплення держави, бо ж сім'я – це ланка суспільства і від того, наскільки ця ланка щаслива, міцна і морально здорова, залежить благополуччя суспільства і країни в цілому. 
Щоб відродити в наш час цю чудову традицію наших пращурів, бібліотекарі Обухівської районної бібліотеки для дітей в рамках тижня дитячої та юнацької книги провели день читаючої родини «Читаю – граю – малюю». На захід запросили родини з дітьми (батьків, які не є читачами нашої бібліотеки). Для всіх присутніх бібліотекар Нечай Марія Миколаївна провела екскурсію «Подорож до Читай-міста». Члени лялькового гуртка «Рукавичка» для присутніх показали лялькову виставу за українською народною казкою «Котик та Півник», підсумком якої бібліотекарем був оголошений конкурс на кращу ілюстрацію казкового героя. 
Для батьків завідуючою бібліотеки Малишевою Ольгою Іллівною була проведена консультативна бесіда-порада «Як подружити дитину з книгою» та інформаційний огляд літератури біля книжкової виставки «Тато, мама, я – читачів сім'я». 
Були на святі цікаві книжкові історії, веселі розваги, конкурси, нагороди і солодке частування. гості навіть по закінченню програми заходу не квапилися залишити книгозбірню. 
Тож  читайте, читайте разом зі своїми дітьми! Адже разом прочитана і «про-думана» книга — це ваше спільне нове не лише смис¬лове, але й емоційне «поле», яке не тільки дає про¬стір новим темам для спілкування, а й зачіпає гли¬бинні струни сердечні й душевні.