«Писемні пам’ятки України»


  Формування високої духовності народу України сягає прадавніх часів. Перлини духовності українського народу зафіксовані в писемних джерелах. Книга – одне з найбільших чудес, що створила людина. З того часу, коли люди навчились писати, всю свою мудрість вони довірили книгам. Саме «Її величності» - книзі та літературним творам – провісникам історичного становлення духовності українського народу Обухівська районна бібліотека для дітей присвятила бібліотечну годину «Писемні пам’ятки України» в рамках Всеукраїнського Тижня дитячого читання.
   Бібліотекар Присяжна П.М. розповіла дітям історію створення книги,  зокрема, про те, що для виготовлення книжок люди використовували глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк. В Україні до появи першодруків панувала рукописна книга, кот¬ра була витвором малярства. Перші паперові книги в Україні були написані в монастирях. Учені-ченці не лише старанно переписували святі книги, а й працювали над літописами. Найдавнішими писемними пам’ятками України являються такі шедеври історії та міфології: «Велесова книга», «Повість минувших літ», «Слово о полку Ігоревім», «Пересопницьке Євангеліє» та ін. На зміну рукописним книгам прийшли друковані. Першодрукарем в Україні був Іван Федорів. Книга ще з давніх часів Київської Русі була у великій пошані. Бібліотекар запросила дітей звернути увагу на постійно діючу в читальному залі бібліотеки книжкову виставку «До цілющих літописних джерел», на якій представлені вищевказані книги різних років видання.

   Народна мудрість говорить: «Книжки читати – світ пізнавати». Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, зазирнути в майбутнє. Друга частина заходу була присвячена найкращим читачам 2016 року. Бібліотекарі назвали найактивніших читачів. Це: Кручинська Вікторія (СЗОШ №1, 5-А кл.), Джулай Юлія (СЗОШ №1, 6 кл.), Денисенко Віта (СЗОШ №1, 5-Б кл.), Сапацинська Катя (ЗОШ №2, 9 кл.),  Гайко Михайло (ЗОШ №5, 6-Б кл.), Конєва Леся (СЗОШ №1, 8-Б кл.), Ширенкова Марія (СЗОШ №1, 6-Б кл.), Тарасенко Олександра (СЗОШ №1, 6-Б кл.), Бойко Аня  (ЗОШ №2, 7 кл.), Андрухович Анастасія (СЗОШ №1, 7-Б кл.), Орел Даша (СЗОШ №1, 6-А. кл.), Красногор Олександра (СЗОШ №1, 7-А кл.), Чорна Діана (СЗОШ №1, 6-А кл.) та ін. Всіх  їх об’єднує любов до книги, бажання бути ерудованими і цікавими людьми. 
   Далі відбувся «бенефіс» кращого читача - Зрайченка Владислава (ЗОШ №3 8-А кл.). На виставці-презентації за читацьким формуляром під назвою «Книга в моєму житті» були розміщені книги, прочитані школярем за рік, а це близько 50. Перед тим, як запросити до слова героя «бенефісу», бібліотекарі представили слухачам його читацьку біографію. Владислав розповів про себе, свої захоплення і досягнення, про свої улюблені книги. В числі улюблених авторів назвав Марину та Сергія Дяченків. Особливо йому сподобалась книга «Мідний король». Кращий читач розповів ровесникам, що йому завжди хочеться вірити в диво, навчатися у головних героїв бути сильним, мужнім, впевненим в собі. Завідуюча бібліотекою О.І.Малишева нагородила Владислава грамотою і подарунками. Вона запропонувала школярам приєднуватись до найкращих читачів, більше читати, щоб бути освіченими, вихованими, добрими та щасливими людьми. 
    Двері нашої бібліотеки завжди гостинно відчинені для читачів!