"ЧОРНИЙ БІЛЬ МОГО НАРОДУ"

Інформаційні хвилини до Міжнародного дня пам'яті Чорнобиля.

Чорнобильський вітер по душах мете.
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде. 
...Лиш пам'ять, лиш розум усе пам'ятає...

Сьогодні 34 роки від дня Чорнобильської катастрофи.
26 квітня 1986 року, о 01:23, вибухнув четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, що спричинило масштабну радіоактивну катастрофу, наслідки якої відчутні і сьогодні.
Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС.
Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч з них стали інвалідами. Під радіоактивне випромінювання внаслідок вибуху у Чорнобилі потрапило 1,9 млн людей в Україні. В цю статистику не входять лікарі, які отримали опромінення, лікуючи заражених радіацією людей, а ще не ввійшли люди, які померли від супутніх хвороб, проте отримали променеву хворобу чи рак внаслідок опромінення. Також в статистику не ввійшли родичі ліквідаторів, які отримали від них дозу радіації.
Сьогодні страшно навіть уявити, що люди свідомо йшли в атомне пекло, знаючи, що через день чи кілька років радіація переможе організм і їх може вже не бути на цій Землі...
А тоді..., прямо на місці аварії померла 31 людина – це персонал ЧАЕС та пожежники, які першими приїхали на місце аварії та ліквідовували пожежу. 
Стержні графіту були розкидані всюди, пожежники отримали настільки велику дозу радіації, що блювали та втрачали свідомість на місці. Вони усвідомлювали, що гасячи пожежу отримують дозу радіації несумісну із життям, проте продовжували свою роботу заради порятунку наших життів.
Україна пам'ятає про Чорнобильську трагедію. Не забуває про неї й Обухівщина, мешканці якої, разом з іншими небайдужими людьми Радянського Союзу, зробили великий вклад у сьогодення, змагаючись тоді з атомом. Пожежники, будівельники, водії, військові, працівники правоохоронних органів брали участь у ліквідації цієї аварії. Вони багато зробили задля сьогоднішнього світлого неба.
Це справжній подвиг, який зробила вся держава, який зробили ВИ, ШАНОВНІ ЛІКВІДАТОРИ.
До цієї сумної події, щоб згадати як це все було, в Обухівській районній бібліотеці для дітей влаштовано книжкову виставку: