«Друга світова: Перемога життя над смертю»

Ніхто не забутий
На попіл ніхто не згорів:
Солдатські портрети
на вишитих крилах пливуть.
І доки є пам’ять в людей і живуть матері,
Допоти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.
                                                             (Б.Олійник)


Напевно, жодна інша подія, окрім Голодомору, не залишила такий відбиток в історичній пам’яті народу України, як Друга світова війна. Це й не дивно, полум'я війни обпалило Україну найбільше з усіх тодішніх республік СРСР. Для неї війна обернулася національною трагедією, що поглинула мільйони людських життів, перетворила на згарища й руїни міста і села, знищила промисловість і сільське господарство, завдала величезної шкоди науці й культурі.

Загарбники нещадно експлуатували населення і природні багатства нашого краю. 85 відсотків продуктів, що надходили до рейху з радянських окупованих районів, були з України. Для німецької промисловості та сільського господарства вона стала й джерелом дармової робочої сили. Загалом з України було вивезено на каторжні роботи до Німеччини 2,4 млн чоловік, переважно молоді. Через відсутність продуктів харчування населення українських міст голодувало. Тому багато людей ішли в села. Так, у роки окупації Київ залишило 60 відсотків жителів. З Харкова на роботи до Німеччини було вивезено 120 тис. чоловік; 30 тис. осіб фашисти розстріляли, а 80 тис. померло від голоду.
Сплюндрована окупантами Україна 1225 днів і ночей перебувала в епіцентрі нищівних фронтових ураганів, які двічі пронеслися її територією — під час трагічного відступу радянських військ, а потім, коли вони наступали, женучи фашистські орди на Захід — туди, звідки розпочався «похід на Схід» згідно із загарбницьким планом «Барбаросса»…
Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших.
Щороку в травні Всесвітня спільнота  відзначає  День Перемоги -  перемоги життя над смертю. Працівники Обухівської  районної  бібліотеки для дітей Нечай М.М, Романенко О.Ю.  приєдналися до цих пам’ятних подій  та для читачів  5 – 6 класів провели  годину пам’яті  «Друга світова: Перемога життя над смертю». На заході у виконанні дітей лунали вірші письменників А. Малишка, В. Сосюри, О. Заярного, Л. Костенко, Є. Долматовського, П. Чубинського присвячені  подіям війни та Батьківщині.   Наприкінці заходу  бібліотекар Романенко О. Ю. провела біля книжково-ілюстративної виставки  «Друга світова:  Перемога життя над  смертю» інформаційний огляд  літератури та ознайомила присутніх з літературою яка знаходиться  у  фондах бібліотеки.
Минають роки, відлітаючи у вічність... Все далі і далі відходять від нас грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від  гітлерівської агресії. «Ніхто не забутий, і ніщо не забуте!..»