"Людина і Космос"

Більшість  людей сьогодення сприймає польоти й подорожі повітрям з величезною швидкістю як щось само собою зрозуміле. Важко усвідомити всю сміливість, винахідливість, а іноді й істинний геній перших повітроплавців. Кожен успіх і кожне досягнення, від першого польоту на повітряній кулі 1783 року до першого пілотованого польоту братів Райт 1903 року, зустрічали й недовірою, і громадським визнанням. Люди мріяли літати, як птахи. Мріючи про повітряну подорож до Америки чи про політ людини на Місяць, ніхто й не припускав, що незабаром це стане можливим. На початку ери повітроплавання робилося чимало спроб уподібнитися птахам, але тільки XIX століття ознаменувалося двома передумовами, що стали основою для розвитку польотів як першопрохідників, так і авіації в цілому. Цими передумовами були: виникнення науки про польоти і поява людей, ладних експериментувати, створювати, удосконалювати, випробовувати й пілотувати перші літальні апарати. Це були піонери авіації.


Перший політ у космос, перемігши силу земного тяжіння, здійснив Юрій Гагарін 57 років тому – 12 квітня 1961 року і який тривав 108 хвилин. Для часу, в якому ми живемо, звичними стали польоти різноманітних космічних апаратів до багатьох планет Сонячної системи. Люди побували на Місяці, зробили грандіозні відкриття. 
Керівник підготовки космонавтів В.О.Шаталов  говорив: «Ми не знаємо, коли полетимо до далеких зірок, до інших галактик, але знаємо, що полетимо. Ми не знаємо, коли зустрі¬немося з розумними істотами інших світів, але колись неодмінно зустрінемося. Ми не знаємо, якою буде цілковита економічна і наукова віддача від космічних стартів завтраш¬нього дня, але що вона буде велика, ми не маємо сумніву. Ми не знаємо, скільки експедицій вирушать у космос у наступному десятиріччі, але впевнені, що вони обов’язково здійсняться, тому що космос — дорога без кінця...»

До цієї дати бібліограф Кацун Т.А. підготувала та провела для читачів 5-6 класів інформаційне досьє «Підкорене небо: Хроніка освоєння Космосу», та ознайомила дітей з головними датами і подіями  в історії космонавтики та розвитку радянської космонавтики,  а також - з видатними Українцями -   підкорювачами Всесвіту. А на закінчення заходу бібліографом проведено огляд літератури біля книжкової виставки «Людина і Космос».