«Сила України – у возз’єднанні»


2017 рік особливий для української державності. 17 березня  цього року виповнюється 100 років утворення Української Центральної Ради (УЦР) - українського представницького органу, головою якого було обрано Михайла Грушевського. Українська Центральна Рада заснована як міська громадсько-політична організація, яка під впливом революційних подій перетворилася у лідера українського національно-визвольного руху. У березні 2017 року виповнюється 100-ліття від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та відзначення доленосних для Української Держави дат, в Обухівській районній бібліотеці для дорослих влаштовано тематичну полицю «Сила України – у возз’єднанні».
15 березня завідуюча бібліотекою для дорослих Л.Храпач провела для бібліотекарів району репортаж з цієї полички. Вона наголосила, що саме ці події стали вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації. Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. 
    УЦР втілила мрії багатьох поколінь: хоч не на довгий час подарувала українцям самостійну державу, заклала в ній демократичні основи. Українська Центральна Рада – воістину неабиякий феномен українського суспільства і досвід переростання нечисленного гуртка українських інтелігентів у  повноцінну державну організацію, що спромоглася за короткий проміжок часу спрямувати нашу Батьківщину на шлях до національної незалежності, пробудити національну ідею, сформувати високу свідомість. Втрата Україною незалежності в результаті більшовицької окупації призвела до того, що злочинний тоталітарний режим забрав мільйони життів українців внаслідок голодоморів, політичного терору, депортацій та війн. Сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір  і державний суверенітет від російського агресора. Сучасна Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної України.