«В єднанні - сила і міць держави»

Нехай ніхто не половинить,
Твоїх земель не розтина,
Бо ти єдина, Україно,
Бо ти на всіх у нас одна…
                          Д. Чередниченко

Сьогодні, 22 січня 2019 р. наша  держава  відзначає 100 річчя з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. В тексті цього документу сказано: "Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України". Юридичне та політичне об'єднання України в одну державу відбулося мирним і добровільним шляхом.
Це було природне відчуття спільної долі і єдності, бажання українців триматися разом у складний час, адже навколо продовжувала вирувати війна і на Україну, як ласий шматок дивилися і на Заході, і на Сході. І хоча втримати незалежність та єдність України в той період не судилося: тяжке економічне та воєнне становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Через кілька місяців після того, як було проголошено про утворення єдиної Української Народної Республіки, більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупувала Польща, а Закарпаття – Чехословаччина. Але ж згодом, ця історична подія мала свій великий вплив на майбутні покоління. Адже ідея Української держави, хоч і на короткий час, була реалізована. І прагнення її відновити надалі не покидало українців, хоча до остаточного проголошення незалежності ще було далеко… Вперше святкування Дня Соборності відбулося у 1939 році, в день проголошення незалежності Карпатської України. У Хусті на демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців. 21 січня 1990 року, за різними даними, від півмільйона до 3 мільйонів українців створили "живий ланцюг", що об'єднав Івано-Франківськ, Львів та Київ. Так було відзначено День Соборності, який згодом став державним святом.
Такі символи в історії мають величезну вагу. І підтверджують - роки минають, а єдність, свобода і незалежність залишаються вічними цінностями для українців.
До цього свята Єдності України, працівники Обухівської районної бібліотеки для дітей Малишева О.І., Нечай М.М. підготували годину державності  «В єднанні - сила і міць держави», з якою і завітали до учнів 8класів  С ЗОШ №1 ім. А.С. Малишка.
Діти з цікавістю слухали  історичний екскурс про події  столітньої  давнини,  ознайомились с поезією українських поетів Павла Тичини, Олега Стюарта, Льва  Яцкевича, Лесі Храпливої,  Олеся Лупія, Олександра Олеся, в творах яких висвітлені ці події та переглянули тематичну підбірку  літератури «В боротьбі за єдність України».  В заключному слові бібліотекарі наголосили, що ми всі маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети - побудови економічно і духовно багатої, вільної і демократичної України, якою будуть пишатися наші нащадки.