«Велика ціна Великої Перемоги»



Давно замовкли громи другої світової війни – однієї з найжорстокіших і найкривавіших в історії цивілізації воєн, у вир якої було втягнуто 61 державу і понад 80% населення земної кулі, і яку розв’язали три найагресивніші мілітаристські держави – Німеччина, Італія і Японія. 

Дорогою ціною дісталася людству ця перемога. Та чи не найбільших втрат зазнала Україна. Під час її окупації гітлерівці закатували більш як 5 мільйонів мирних громадян, ще 3 мільйони загинули на фронтах війни, а близько 2,5 мільйона юнаків і дівчат примусово вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Вщент було зруйновано численні міста і села, заводи і Фабрики, соціальні заклади. Трагічну долю стертої з лиця землі білоруської Хатині розділили 97 українських сіл на Волині, 32 – у Житомирській,  по 21 – у Сумській і Чернігівській, 17 – у Київській областях.  Понад 10 мільйонів українців залишилося без притулку і засобів до існування.
Ця війна була всенародною боротьбою нашого на¬роду з ворогом.  В ній активну участь взяли представники всіх на¬цій. Статистика свідчить: у період битви за Україну безприкладні подвиги здійснили близько 4 тисяч воїнів 43 національностей, яким було присвоєне високе звання Героя Радянського Союзу. Майже міль¬йон рядових, сержантів, офіцерів 1, 2, 3 і 4 Українських фронтів відзначені орденами і медалями.
Званням Героя Радянського Союзу було удостоєно понад 2 тисяч і українців. Із них 31-го – двічі, а І.Кожедуба – тричі.
Пам'ять про співвітчизників, які віддали життя в ім'я свого народу, здавна в Україні вшановувалася як святиня. Даниною вдячності і глибокої поваги до всіх тих, хто кував перемогу над воро¬гом на фронтах і в тилу, символом їх безсмертя стоять на нашій землі меморіальні комплекси, пам'ятники, обеліски.
Щоб детальніше ознайомити читачів районної бібліотеки для дітей з хронологією основних подій цієї війни, працівниками бібліотеки Малишевою О.І. та Нечай М.М. підготовлено та проведено користувачами-учнями 5-9 класів годину пам'яті «Велика ціна Великої Перемоги». Захід завершили інформаційним оглядом літератури біля книжкової виставки «Великій Перемозі присвячується…».
Майбутнє нашої країни – це молодь, і дуже важливо, щоб вона зрозуміла помилки минулого і ніколи не повторювала їх знову. Майбутнє будується на досвіді минулого, через те ми повинні знайомити нове покоління з великими подіями, подвигами нашого народу, історичними хроніками та Героями нашої країни.