Вишиванку одягай – Україну кохай!

До Всесвітнього дня вишиванки
     У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Традиційно, в третій четвер травня Україна святкує Всесвітній день вишиванки. День вишиванки - відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Це свято  покликане зберегти народні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.

     В цей день кожен бажаючий може долучитися до свята, надівши вишиванку на роботу, в університет, школу або садок і таким чином висловити свою національну і громадянську позицію, культурну освіченість і духовну свідомість. Саме в цей день до Обухівської районної бібліотеки для дітей завітали учні другого класу ЗОШ №5. Переважна їх кількість була у вишиванках. Завідуюча бібліотекою О.Малишева провела екскурсію бібліотекою, ознайомила учнів з народознавчими куточками бібліотеки, розповіла про народознавчі символи України та про історію української вишиванки.
  Українська вишиванка — це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію.  Вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка- вишиванка – є головним оберегом людини. Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. Говорячи про везучу людину, що «народилась в сорочці», ми згадуємо ту саму доленосну вишиту сорочку – символ здоров’я, краси, чистоти помислів і єднання з душею предків.  
                         Одягнімо вишиванки, друже,
                         Хай побачить українців світ —
                         Молодих, відважних, дужих,
                         У єднанні на сто тисяч літ.