«Музейними шляхами Київщини»

           Є край такий, що на легенду схожий,
       На казку, що в століття порина.
       На цій землі – благословення Боже,
       Це Київщина, рідна сторона.
    Київщина… Неповторний і мальовничий куточок України. Якщо Київ вважають серцем України, то Київщина – це її душа. У лютому цього року Київщина святкує ювілей – 85 років з моменту виникнення Київської області. З нагоди цієї дати районна бібліотека для дорослих провела для своїх відвідувачів та членів клубу «Краєзнавець» заочну подорож «Музейними шляхами Київщини». 

     Бібліотекарі Т.Поштар та Г.Василенко розпочали свою розповідь з історичної, географічної, адміністративно-територіальної характеристики області. Вони наголосили, що патріоти свого краю повинні любити і знати його історію. Київщину називають колискою української державності. Саме на цій землі протягом віків відбувалися важливі історичні події, в яких вигартувався український народ, сформувалися засади і традиції української державності. Але цього разу бібліотекарі зосередились саме на музейних закладах.
     Київщина - край, що має глибоке і давнє коріння, багатий на культурну спадщину попередніх поколінь – цінності археологічного, етнографічного, історичного, мистецького, наукового і художнього значення, які є скарбницею української культури. Багатьом з  міст і селищ Київщини вже біля тисячі і більше років. Нинішня Київщина налічує близько 6000 пам’яток культурної спадщини. Найвизначніші пам’ятки – Києво-Печерська лавра, Софіївський собор – внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Більш докладно працівники бібліотеки приділили увагу таким музеям, як: Національний історико - етнографічний заповідник «Переяслав» (м.Переяслав-Хмельницький), Київський обласний археологічний музей та  музей «Прадавня Аратта – Україна» (с.Трипілля на Обухівщині), музей народної архітектури та побуту в Пирогові, ландшафтний парк, розташований у селі Буки в Київської області, дендропарк Олександрія (м. Біла Церква),  «Парк Київська Русь» (с.Копачів Обухівського району), Київський музей «Мамаєва Слобода». Впродовж розповіді присутнім у залі були продемонстровані фото та ілюстрації музеїв. По закінченні подорожі гості свята мали можливість ознайомитись з книжковою виставкою «Тут моє коріння, тут моя земля».
    Система музейних закладів Київщини формувалась протягом багатьох десятиріч зусиллями людей, які понад усе цінують рідну землю, шанують свою історію, своїх героїв. В наших музеях – душа народу.
    Шануймо рідну землю! З ювілеєм тебе, Київщино!